Talende Web

Glaukom-reportasje på NRK

 

NRK1 hadde mandag 31. januar en reportasje om glaukom på Dagsrevyen.

KLIKK HER FOR Å SE HELE INNSLAGET!

I reportasjen får du møte glukomiker Marit Bjerke, Christian og Alexander Skau som begge er overleger ved øyeavdelingen på Nordlandssykehuset, optiker Knut-Erik Hansen i Bodø og Kirsten Lie som er på rutinemessig sjekk hos optikeren.

NRK Nordland har også publisert en artikkel om temaet på sine hjemmesider.

KLIKK HER FOR Å LESE HELE ARTIKKELEN!

Ingen fant ut hvorfor Marit Bjerk slet med kraftig hodepine, før en optiker konstaterte akutt grønn stær. Hun ble laseroperert bare én time etter at sykdommen var oppdaget i fjor høst.

– Heldigvis var det en optiker i Bodø som oppdaget det. Jeg anbefaler alle å få sjekket øynene, sier Marit Bjerk til NRK.

Da hadde hun vært til utredning hos andre leger, uten at de fant årsaken til hodepinen. Bjerk hadde et akutt tilfelle, og ble sendt til øyeavdelingen ved Nordlandssykehuset i Bodø og laseroperert med en gang.

KOMMMER SNIKENDE

Marit Bjerk hadde ingen mistanke om at hodepinen skyldtes øynene. De fleste som får grønn stær får bare små forandringer i trykket på øynene.

– Dette er svært vanskelig å oppdage selv, sier optiker Knut-Erik Hansen ved K. Hansen Optik i Bodø.

– Det går knapt ei uke uten at vi henviser folk til øyelege. Og veldig ofte er det grønn stær som er årsaken, legger han til

 SENKE TRYKKET

Hvis man går med høyt trykk i øyet for lenge, gir det skade på synsnerven. Det er derfor viktig å oppdage sykdommen så tidlig som mulig, slik at den kan behandles.

– I dag finnes det mange gode øyedråper som kan regulere trykket. Og som regel er sykdommen enkel å behandle. Det vanligste er å bruke øyedråper for å senke trykket, eller man kan bruke laserbehandling, sier øyelege Alexander Skau til NRK.

 

Publisert:
10. februar 2013

Siste innlegg