Talende Web

Pollenallergi og glaukom? Vær obs på dette! 

illustrasjonsbilde pollen

Dersom du sliter med pollenallergi er det en del du må tenke på før du går i gang med allergimedisiner, både når det kommer til hvilke medisiner du kan bruke og hvordan du best kan kombinere drypping av øyne med både glaukomdråper og allergiøyedråper.

Vi har tatt en prat med øyelege Frode Halvorsen om hva du skal være særlig obs på og hvordan du kan benytte allergimedisiner på best mulig måte. 

Noen reseptfrie allergiøyedråper har den effekten at de kan forårsake pupilleutvidelse som resulterer i en tilstand som kalles akutt vinkelblokk glaukom (grønn stær) hos mottakelige pasienter. 

Hva er denne tilstanden, hvem kan rammes og hva gjør man om dette skulle oppstå?

Frode Halvorsen
Frode Halvorsen, øyelege

–  Legemiddelindusert akutt vinkelblokk glaukom er en alvorlig, ofte smertefull og potensielt synstruende nødsituasjon som kan føre til blindhet hvis den ikke umiddelbart lindres. Dette er en sjelden tilstand som kan ramme personer med trangvinkelglaukom, men det viktig å være klar over muligheten for at dette kan oppstå. Symptomer kan være sterke øyesmerter, hodepine, tåkesyn, lysende ringer rundt lyskilder (halos) og kvalme eller oppkast. Det er altså slik at reseptfrie allergimedisiner kan utløse alvorlige og potensielt synstruende nødsituasjoner hos personer med trangvinkelglaukom, en pasientgruppe som utgjør omtrent seks prosent av glaukomtilfellene i Norge. Imidlertid er mellom 60-70 prosent av glaukomtilfeller hos voksne av typen primært åpenvinkelglaukom (glaucoma simplex, POAG). Vanligvis vil ikke reseptfrie allergimedisiner, som inneholder antihistaminer og avsvellende midler, påvirke personer med POAG negativt. Det er svært viktig å snakke med øyelegen din om hvilken type glaukom du har og få råd om hvilke type allergimedisiner du kan ta, forklarer Halvorsen. 

Steroider og kortison

Det er også nyttig å vite at mange allergimedisiner inneholder steroider eller kortisonprodukter, noe som også kan påvirke «friske» øyne. 
– Steroider som brukes lokalt i øyet, tas oralt, eller som nesespray eller inhalasjonsmidler fører til økt trykk i øyet og kan potensielt forårsake åpenvinkelglaukom hvis de brukes for lenge eller hvis du tar disse uten å konferere med legen din først. Hvis du tar noen steroidholdige medisiner i mer enn ti dager, bør du sjekke med øyelegen din for å avgjøre om øyetrykket ditt bør måles ekstra.

Hva er viktig å tenke på dersom man skal ta øyedråper mot allergi sammen med glaukomdråper? 

 –  Ved «vanlig» åpenvinklet glaukom bør allergidråper kunne  brukes på vanlig måte. Unntaket er hvis man har «trangvinkel glaukom», da skal man være varsom
med allergidråper som kan gi større pupille. I svært sjeldne tilfeller
kan det utløse akutt trangvinkel glaukom. 

Kombinasjon av dråper

Kan allergiøyedråper tas samtidig med glaukomdråper? 

– Hvis det går 5-10 minutter mellom dråpene , bør det gå helt fint.
Kanskje er det best å ta glaukomdråpene først.

Kan allergimedisin påvirke effekten av glaukomdråper? 

–  Sannsynligvis vil ikke allergimedisin påvirke effekten av glaukomdråpene.

Tips og råd: Ofte er det mest pollen tidlig om morgenen og frem til tidlig ettermiddag, og på varme, tørre dager med mye vind. Sjekk pollenvarselet og planlegg trening, turgåing og gjøremål etter temperatur, vær og tidspunkt på dagen. Hvis du har mye allergi og må ut på dagtid eller for eksempel gjøre hagearbeid – bruk en N95-ansiktsmaske av høy kvalitet eller en pollenmaske, disse vil bidra til å filtrere ut pollen. Vask alltid ansiktet og hender når du har vært ute, og skift putevar ofte. 

Nyttig lenke: www.naaf.no/pollenvarsel

Publisert:
21. juni 2024

Siste innlegg