Talende Web

Spørsmål og svar – spør øyelegen

Frode Halvorsen
Frode Halvorsen, har de siste 30 år jobbet som overlege ved øyeavdelingen på Sørlandet sykehus i Arendal. Fra 1995 har han i tillegg drevet privat øyepraksis i Risør, her jobber han nå tre dager i uken etter at han gikk av med pensjon i 2023.

Her finner du et utvalg tidligere spørsmål som er sendt inn til øyelegen, med legens svar. Alle spørsmål og svar som brukes på nettsiden anonymiseres. 

Spørsmål:
–  Jeg har nettopp startet behandling for glaukom (grønn stær), og har fått timosan-dråper. Jeg har fått beskjed om at jeg skal dryppe øynene med én dråpe hver morgen – hvor viktig er det at jeg drypper øynene på samme tid hver dag?

Frode svarer: 
–  Det aller viktigste er at man husker å dryppe øyet! Om det er klokken syv, åtte eller ni om morgenen betyr ikke så mye. Det er et stort problem at pasientene ikke tar dråpene sine, så det viktigste er at man HUSKER å dryppe. Hvis man glemmer å ta en dråpe om morgenen, kan kan man ta den senere på dagen eller om kvelden.

Spørsmål:
– Jeg har fått dråper i endosebeholdere, og ser at hver dose inneholder litt mer enn én dråpe. Holder det at jeg drypper én dråpe i øyet eller bør jeg bruke opp det som er i beholderen?

Frode svarer: 
–  Det holder med én dråpe. Hvis du kjenner at øyet blir vått etter at du har dryppet har du fått nok i øyet. Men, det er ikke farlig å dryppe to eller tre dråper i øyet, da det kun er en viss mengde som faktisk absorberes i øyet.

Spørsmål:
– Jeg har dryppet med noen dråper som heter xalatan i to år. De siste månedene har jeg begynt å bli rød og irritert i øyet, og dråpene svir. Jeg blir også litt rød rundt øyet, og dette ser ut som et slags eksem. Er det noe jeg kan gjøre med dette?

Frode svarer: 
–  Dette kommer mest sannsynlig av at du har brukt xalatan øyedråpe som du får i en dråpeflaske. I disse flaskene er det konserveringsmidler, og vi ser av og til at man kan bli allergisk mot konserveringsmidlene som er i dråpeflasker. Allergien kan komme etter noen uker, måneder eller flere år. Du bør informere øyelegen din om plagene Sannsynlig indikasjon for å bytte fra dråpeflaske til tilsvarende øyedråper som kommer i endosebeholdere. I dette tilfelle for eksempel taflotan eller monoprost. Hvis det er allergi som er årsaken til symptomene du opplever vil dette kunne bli bedre etter kort tid ved bytte til endosebeholdere.

Publisert:
18. april 2024

Siste innlegg