Talende Web

Spørsmål og svar – spør øyelegen

Frode Halvorsen
Frode Halvorsen, har de siste 30 år jobbet som overlege ved øyeavdelingen på Sørlandet sykehus i Arendal. Fra 1995 har han i tillegg drevet privat øyepraksis i Risør, her jobber han nå tre dager i uken etter at han gikk av med pensjon i 2023.

Har du spørsmål om glaukom?

Frode Halvorsen er øyelege og kan svare på spørsmål om glaukom.

Nå kan du sende inn dine spørsmål til oyelegen@glaukomforeningen.no

Her finner du et utvalg tidligere spørsmål som er sendt inn til øyelegen, med legens svar. Alle spørsmål og svar som brukes på nettsiden anonymiseres. 

Spørsmål:

– Er det noen mulighet for at det i overskuelig fremtid kan utvikles en mulighet for å kunne bli kurert for glaukom?

Frode svarer:

– Dette er et interessant spørsmål. Noen glaukom pasienter har «arvelig» glaukom hvor foreldre, besteforeldre eller søsken har glaukom. I slike tilfeller med arvelig glaukom, kan man jo tenke seg at man i fremtiden kan behandle/fjerne «glaukomgenet» med genteknologi, og dermed hindre utvikling av glaukomet. Det er imidlertid noen pasienter som idag blir «helbredet» av sin glaukomtilstand ved kirurgi, for eksempel trabekulektomi, som i noen tilfeller kan fungere livet ut, og dermed «helbrede glaukomet.

Spørsmål: 
– Jeg har ganske nylig fått påvist glaukom. Nå er jeg veldig ofte på kontroll, noe som jeg synes er litt slitsomt, hvorfor må jeg gå så hyppig? 

Frode svarer: 

–  Ved nyoppdaget glaukom er det veldig viktig å «kartlegge» tilstanden så godt som mulig,  med trykkmålinger , synsfelt og undersøkelse av synsnerven  med OCT. Spesielt synsfeltundersøkelsen må vi gjenta flere ganger i starten for å sikre oss at synsfeltet vi registrerer er så riktig som mulig. Hvis vi starter behandling med dråper må vi sikre oss at disse faktisk virker på trykket, og at de ikke gir mye bivirkninger. Ikke sjelden må vi prøve flere dråper for å finne øyedråpen som passer for «ditt» glaukom. Heldigvis pleier det å bli gradvis  lengre intervaller mellom kontrollene!

Spørsmål:
– Legen min skriver ut øyedråper med konserveringsmidler, men jeg har lest at det er bedre å bruke dråper uten konserveringsmidler. Stemmer dette og hva bør jeg gjøre?

Frode svarer: 
–  Det er helt riktig at det er en fordel å bruke konserveringsfrie dråper i glaukombehandlingen.  Vi går derfor over til dråper uten konserveringsmidler der dette er tilgjengelig. Det er dessverre fortsatt noen dråper som bare finnes i flasker med konserveringsmiddel. Ikke sjelden er dette dråper som er svært nyttige for trykkreduksjonen. Dette kan være et vanskelig dilemma. Det er å anbefale at du tar dette opp med øyelegen din!

Spørsmål:
–  Bør jeg skylde øynene med saltvann før drypping?

Frode svarer: 
Jeg har nok ikke personlig kjennskap til pasienter som «renser» øynene med saltvann før drypping, og jeg kjenner ikke til at det gir noen fordel. Det kan være noen ulemper med slikt drypperegime:
1. Det gjør «byrden»  med drypping litt større hvis man i tillegg til glaukomdråpene må huske å dryppe saltvannsdråper først.
2. Saltvannet kan nok bidra til å «tørke» ut øynene.
3. Det kan vel også være en risiko for at saltvannsdråpene kan tynne ut glaukomdråpene og gi dårligere effekt, i alle fall hvis de tas med kort mellomrom. Konklusjonen blir nok at det IKKE er så lurt å skylle med saltvannsdråper før glaukomdråpene.

Spørsmål:
–  Jeg har nettopp startet behandling for glaukom (grønn stær), og har fått timosan-dråper. Jeg har fått beskjed om at jeg skal dryppe øynene med én dråpe hver morgen – hvor viktig er det at jeg drypper øynene på samme tid hver dag?

Frode svarer: 
–  Det aller viktigste er at man husker å dryppe øyet! Om det er klokken syv, åtte eller ni om morgenen betyr ikke så mye. Det er et stort problem at pasientene ikke tar dråpene sine, så det viktigste er at man HUSKER å dryppe. Hvis man glemmer å ta en dråpe om morgenen, kan kan man ta den senere på dagen eller om kvelden.

Spørsmål:
– Jeg har fått dråper i endosebeholdere, og ser at hver dose inneholder litt mer enn én dråpe. Holder det at jeg drypper én dråpe i øyet eller bør jeg bruke opp det som er i beholderen?

Frode svarer: 
–  Det holder med én dråpe. Hvis du kjenner at øyet blir vått etter at du har dryppet har du fått nok i øyet. Men, det er ikke farlig å dryppe to eller tre dråper i øyet, da det kun er en viss mengde som faktisk absorberes i øyet.

Spørsmål:
– Jeg har dryppet med noen dråper som heter xalatan i to år. De siste månedene har jeg begynt å bli rød og irritert i øyet, og dråpene svir. Jeg blir også litt rød rundt øyet, og dette ser ut som et slags eksem. Er det noe jeg kan gjøre med dette?

Frode svarer: 
–  Dette kommer mest sannsynlig av at du har brukt xalatan øyedråpe som du får i en dråpeflaske. I disse flaskene er det konserveringsmidler, og vi ser av og til at man kan bli allergisk mot konserveringsmidlene som er i dråpeflasker. Allergien kan komme etter noen uker, måneder eller flere år. Du bør informere øyelegen din om plagene Sannsynlig indikasjon for å bytte fra dråpeflaske til tilsvarende øyedråper som kommer i endosebeholdere. I dette tilfelle for eksempel taflotan eller monoprost. Hvis det er allergi som er årsaken til symptomene du opplever vil dette kunne bli bedre etter kort tid ved bytte til endosebeholdere.

Publisert:
18. april 2024

Siste innlegg