Talende Web

Anne-Lise er likeperson

Anne-Lise Christensen

– Jeg er glad i å hjelpe mennesker som har det tungt eller som er i tvil om et eller annet, sier Anne-Lise Christensen (75 år). Som likeperson håper hun å få utløp for omsorgspersonen i seg.

Ved en reoperasjon for grå stær, ble det oppdaget at Anne-Lise Christensen hadde grønn stær.

– Jeg er ikke så lettskremt av meg. I tillegg var jeg på en måte forberedt. Dette er familiert – både mamma, søsteren og broren min har det. Da diagnosen ble satt begynte jeg med dråper, som jeg synes har fungert kjempegreit. Jeg ser godt på begge øynene. Men hadde dette skjedd for 75 år siden, ville jeg kanskje blitt litt reddere. Det var en helt annen tid og uten de behandlingsmulighetene vi har i dag, sier Anne-Lise.

Hun har øyelegen sin i Tromsø. Med oppfølgingen her to ganger i året, og sin nærmeste familie som støttespillere, har Anne-Lise aldri selv følt behov for å snakke med en likeperson. Da hun og broren deltok på et ABC Glaukomkurs for et år siden, ble de spurt om å bli likepersoner.

– Vi sa ja! Søsteren min (Mette Christensen, red.anm) er med i styret, så det var i grunn hun som påvirket oss. Dette blir nesten som en liten familiebedrift, ler Anne-Lise, som nå fungerer som likeperson i Narvik.

– Hvorfor er det så verdifullt å kunne snakke med en likeperson?

– En likeperson vet hva det handler om og kan fortelle den som får sykdommen, at man kan leve godt med det. Å berolige og stagge bekymringene, er en viktig del av likepersonsamtaler. Når øyelegen eller optikeren oppdager det, havner man jo automatisk inne i et system, som gjør at man får det bra. Men det er viktig å stole på de som hjelper deg, påpeker Anne-Lise.

– Er det noen bestemte egenskaper som kommer godt med?

– Det at du kan lytte og ta signaler, når de kommer. Det er fint å ha de sosiale antennene på plass. Jeg er så heldig og har holdt på med unger i hele mitt liv. Det har lært meg viktigheten av å forklare ting på en tydelig måte, samtidig som jeg har fått utløp for omsorgspersonen i meg. Dette er egenskaper kommer godt med i rollen som likeperson. I dag er jeg også leder av demensforeningen i Narvik. Jeg er glad i å hjelpe mennesker som har det tungt eller som er i tvil om et eller annet. Jeg får energi av å bidra med problemløsning.

– Hvordan kan man få flere til å benytte seg av likepersontjenesten?

– Opplysning! Jeg har sagt fra til optikeren min at jeg er likeperson, så hvis noen trenger meg kan de bare ta kontakt. Jeg vet ikke hvor glad leger er i å ha en haug med brosjyrer på venteværelse, men det hadde jo også hjulpet.

Tekst: Kjersti Juul

Har du spørsmål eller behov for å snakke med noen om glaukom?

Slik kommer du i kontakt med en likeperson: 

Publisert:
5. april 2024

Siste innlegg