Glaukom hos katt er nesten alltid en komplikasjon til en betennelse eller en tumor inne i øyet.
Betennelsen i øyet kan også være en følge av sykdom et annet sted i kroppen. Ved betennelse dannes det betennelsesceller som kan ansamles i kammervinkelen og dermed forhindre drenering, noe som fører til et forhøyet trykk inne i øyet.
Symptomer på glaukom kommer ofte smygende og kan være vanskelig å oppdage. Den hvite delen av øyet kan bli blodsprengt og katten kan knipe med øyet. Hornhinnen og fremre del av øyet kan se gråaktig ut. Pupillen kan være utvidet og ikke reagere på lys. Tegn på nedsatt syn kan iblant observeres. Katter med glaukom er ofte smertepåvirket, men det kan være vanskelig å oppdage. En katt som har vondt kan for eksempel trekke seg mer unna, være mindre sosial og få nedsatt appetitt.
Veterinæren undersøker øynene og kontrollerer væsketrykket med et såkalt tonometer. Videre undersøkelser av øyets innside kan gjøres med hjelp av ulike spesialinstrument slik som oftalmoskop og gonioskop. Ettersom glaukom oftest er en følge av betennelse i øyet, som kan skyldes annen sykdom i kroppen, er det viktig med videre undersøkelser av kattens allmenntilstand, for eksempel med blodprøver.
Den medisinske behandlingen av glaukom består i ulike typer trykksenkede øyedråper. Ved høyt trykk kan det være nødvendig å legge katten inn på dyresykehus for å behandle med trykksenkende dråper. Behandling med smertestillende og anti-inflammatorisk medisin kan også være nødvendig.
Denne sykdommen er mye vanskeligere å kurere hos katt enn hos menneske og fører mange ganger til at øyet blir blindt selv om det behandles etter beste evne.
Kilde: www.anicura.no Foto: pixaby.com