– Det var en meget nyttig konferanse hvor vi fikk høre mye nytt om forskning på grønn stær, møte interessante fagpersoner fra alle de nordiske landene og ble oppdatert på behandling av glaukom, sier styreleder Asle Haukaas.
– Ved å være tilstede med stand og brosjyrer fikk vi vist øyelegene at vi pasienter både følger med og heier på utvikling av behandlingen og bedre oppfølging av oss pasienter, fortsetter Asle. 9.-10. mai deltok han og Jon Andreas Rognerud fra styret på Nordic Glaucoma Meeting i Reykjavik. Fra styret var også vår øyelege Frode Halvorsen tilstede.
Hovedattraksjonen var doktor Leon Au som er en av Englands fremste innen glaukombehandling. Han foreslår å ikke starte behandling av glaukompasienter som i dag hvor en ofte begynner med øyedråper. I stedet vil han ha individuelt tilpasset behandling med laser før øyedråper. Virker ingenting av dette, vil han prøve innsetning av små dren (MIGS) før en griper til omfattende kirurgi (trabekulektomi).
Noe provoserende mente dr. Au at pasienten i dag hadde for stor innflytelse på behandlingen av seg selv, og viste noen skremmende eksempler på pasienter som ikke har fulgt legens råd. Samtidig understreket han at hans mål var utelukkende bedre omsorg for glaukompasienter.
Den skotske forskeren Andrew J. Tatham sa at han fortsatt mener trabekulektomi er gullstandarden med den beste sjansen for varig senkning av trykket i øyet, men det virker ikke for alle. Hans spådom for framtiden var at vi vil fortsatt bruke slike operasjoner, men trolig i mindre grad enn tidligere. Han trodde også at vi vil bli bedre på å diagnostisere pasienter riktig basert på gentolking og kunstig intelligens, og at det vil komme både bedre hjelpemidler og flere kirurgiske forbedringer.
I tillegg var det en lang rekke kortere foredrag samlet omkring tema og sammenligninger på tvers av Norden om tema som behandling av barn med glaukom, opplæring i kirugi, bruk av MIGS og ulike typer kirurgi. Norsk Glaukomforening fikk ha en stand under møtet og vi deltok på foredragene.
– Det var litt morsomt at særlig de ikke-nordiske foredragsholderne var veldig overrasket over å faktisk møte pasienter på møtet. De nordiske øyenlegene tror jeg fant vår deltakelse helt naturlig, og vi fikk mange positive tilbakemeldinger på at vi deltok. Flere pekte på hvor nyttig det er at det europeiske samarbeidet mellom øyeleger og pasienter om glaukom, også får en nordisk dimensjon, forteller Asle.