Talende Web

Åpner for nye behandlinger: Oppdaget stamceller i synsnerven

Funnet presenterer en ny teori om hvorfor den vanligste formen for glaukom kan utvikle seg.

Forskere ved University of Maryland School of Medicine (UMSOM), USA, har for første gang identifisert stamceller i synsnerven; nerven som overfører signaler fra øyet til hjernen.

Funnet presenterer en ny teori om hvorfor den vanligste formen for glaukom kan utvikle seg.

– Vi tror at cellene, kalt nevrale stamceller, er til stede i synsnerven ved fødselen og forblir der i flere tiår, og hjelper til med å gi næring til nervefibrene som danner synsnerven, sier studieleder og professor Steven Bernstein, UMSOM (bilde).

– Uten disse cellene kan fibrene miste motstanden mot stress og begynne å forverres og forårsake skade på synsnerven, noe som til slutt kan føre til glaukom.

– Dette er første gang nevrale stamceller er blitt oppdaget i synsnerven. Uten disse cellene klarer nerven ikke å reparere seg selv fra skade forårsaket av glaukom eller andre forhold. Dette kan føre til permanent synstap og funksjonshemning, sier Dr. Bernstein.

– Tilstedeværelsen av nevrale stamceller/stamceller åpner for nye behandlinger for å reparere skade på synsnerven, noe som er veldig spennende nyheter.

Nyheten ble nylig publisert i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences. Studien ble finansiert av National Institutes of Health´s National Eye Institute (NEI) og en rekke fremtredende forskere fungerte som medforfattere.

Les mer om forskningen i medlemsbladet «Å leve med glaukom» 2-2020.

Kilde: www.sciencedaily.com
Foto: University of Maryland

Publisert:
7. september 2020

Siste innlegg