Talende Web

Mange har frykt for å miste førerkortet

bilde fra spørreundersøkelsen

En fjerdedel av glaukompasientene som ikke har mistet førerkortet, engster seg før kontroller fordi de er redde for å miste førerkortet. Det viser en undersøkelse vi har gjennomført.

Er førerretten en sak som bekymrer mange pasienter med grønn stær, og er bekymringen så stor at pasienter utsetter eller dropper kontroller? Høsten 2024 inviterte Norsk Glaukomforening både medlemmer og ikke-medlemmer til å dele sine erfaringer og bekymringer knyttet til glaukomdiagnosen og retten til å kjøre bil.

Totalt svarte 426 personer på undersøkelsen, 399 av disse er medlemmer i foreningen. 57 prosent av de som svarte er kvinner, og totalt sett er 80 prosent av de som svarte over 60 år.

De fleste har beholdt førerkort

18 prosent svarte at de har mistet førerkortet i forbindelse med glaukomdiagnosen. Av de 340 som ikke har mistet sertifikatet så svarte hele 25 prosent at de engster seg før kontroller fordi de er redde for å miste førerkortet.  Heldigvis ser det ikke ut til at engstelsen fører til at mange utsetter eller dropper kontroller av den grunn. Hele 92 prosent oppga at de ikke drøyer eller sløyfer øyelegesjekken.
bilde fra undersøkelsen

Oppleves urettferdig å miste førerkortet!

For den gruppen som har mistet førerretten på grunn av glaukomdiagnosen, svarer nesten halvparten at det kom som et sjokk og at de opplevde det å ikke lenger få lov til å kjøre bil som urettferdig. Ytterligere 20 prosent svarte at de opplevde det som svært urettferdig, til tross for at de var forberedt på at det kunne skje. Flere har beskrevet det å miste førerkortet som et overtramp, de har opplevd sorg og en skriver at det var nedverdigende å bli fratatt rettighet på et ubegripelig grunnlag uten reell klageadgang. 19 personer svarte at de var forberedt på avgjørelsen og at de hadde forståelse for at dette var nødvendig.

Få har opplevd farlige trafikksituasjoner

På spørsmål om man hadde opplevd situasjoner som kunne være en fare for trafikksikkerheten, som den enkelte kunne relatere til svekkelse av synsfeltet, svarte de aller fleste nei. 83 prosent hadde ikke opplevd slike situasjoner, 18 personer oppga at de hadde vært i en slik situasjon, mens 26 personer hadde opplevd flere slike situasjoner. En mindre gruppe svarte at, på eget initiativ har latt bilen stå, på grunn av alder eller vansker med mørkekjøring.

De fleste mener at reglene er for strenge

Flertallet som svarte på foreningens undersøkelse mener at regelverket i Norge er for strengt og bør endres. 46 prosent var av den oppfatning om at reglene bør endres, mens 37 prosent svarte at det ikke var behov for regelendring. 17 prosent var usikre eller svarte at de ikke hadde en mening om dette, noe som i stor grad kan skyldes at det er behov for mer informasjon om hva som skiller Norge fra andre europeiske land.  

Ønsker endring

Glaukomforeningen har i lang tid vært tydelig på at dagens regelverk er både urimelig og uverdig for de som blir berørt, og jobber derfor for å endre regelverket, blant annet ved  innføring av individuell vurdering, for eksempel gjennom bruk av kjøre- eller simulatortester.

bilde av Asle Haukaas
Leder Asle Haukaas

– I likhet med medlemsundersøkelsen vi gjennomførte i fjor høst, som viste stor oppslutning til foreningen arbeid for å endre regelverket for førerkort, bekrefter også denne undersøkelsen at førerkortsaken er, og fortsatt skal være, en av de prioritert sakene for foreningen. Vi er en pasientforening som baserer seg på frivillig arbeid, og det er viktig for oss å vite at vi bruker tiden vår på de sakene som betyr mye for medlemmene våre, sier Asle Haukaas, leder i Norsk Glaukomforening.

Dagens regelverk er for inngripende

–  Det er ikke alle som bør ha førerkort, men forskning fra Sverige og Norge viser at dagens regelverk bygger på dokumentasjon som ikke holder mål. Det er ikke holdbart eller tillitvekkende å påføre enkeltmennesker sterke begrensninger som påvirker deres livskvalitet uten at deres evne til å kjøre trygt er vurdert. Det eneste som bør gjelde er å la erfarne sensorer som kan vurdere føreregenskaper, vurdere dette. Såkalte perimetritester av synsfelt er nå grundig dokumentert som ikke tilfredsstillende grunnlag for et så inngripende tiltak som å ta førerkortet fra en erfaren sjåfør, sier Haukaas.

Glaukomforeningen mener regelverket i Norge er for strengt!
Hvert år blir 550 nordmenn fratatt førerkortet på grunn av svekkelse i synsfeltet. Reglene i Norge er mye strengere enn andre europeiske land. Det norske regelverket krever feilfritt syn innenfor en sirkel med radius 20° rundt skarpsynet.
De norske reglene er det Helsedirektoratet som har utarbeidet i samarbeid med øyeleger og optikere. Trafikksikkerhetseksperter eller brukerrepresentanter har ikke vært involvert. Per i dag er det ingen individuell vurdering av personer som mister førerkortet på grunn av synsfeltet. 

Publisert:
27. mars 2025

Siste innlegg