Talende Web

– Ventilen i øyet ble redningen

Jan Hansen (70) er nå endelig dråpefri etter vellykkede operasjoner, hvor han fikk operert inn en ventil.

Ekteparet valgte å selge huset på Nordstrand i Oslo og starte et ”nytt” liv. Nå er det vinteren i Spania og sommerhalvåret ved sjøen i Norge. Leiligheten i Albir, ikke så langt fra Benidorm på den spanske solkysten, har blitt et godt og trygt sted å være, også med tanke på helsevesenet.
”Jeg var litt spent på akkurat det”, sier Jan. ”Men jeg har bare hatt positive opplevelser. Med alt jeg har vært i gjennom i Spania og Norge, er det godt å vite at jeg blir så godt tatt vare på begge steder.”

Jan ordner påhengsmotor
– Jeg husker godt 23. mai i 2007. Jeg hadde mest lyst til å sitte med øynene igjen. Det lindret litt. Jeg følte et press, var liksom sliten i hele hodet. Det føltes tungt!

LITT SLITEN I HØYRE ØYE 
Jans glaukomhistorie startet i 1993. Han følte at han ble fort sliten i det høyre øyet. Han gikk til øyelege og fikk konstatert glaukom. Han startet behandling med øyedråper, men behandlingen var ikke så vellykket. Trykket var ustabilt.
”Ett år senere ble det konstatert glaukom også på mitt venstre øye. Jeg begynte å dryppe også dette, men trykket svingte nå veldig på begge. Det hele var problematisk og jeg var svært spent på fremtiden. Hvis jeg skal beskrive denne tiden med ett ord, så må det være: Trøbbel.

PRØVDE MED LASER 
Jan gikk til jevnlige kontroller. På slutten av 90-tallet ble hans første laserbehandling foretatt.
”Det var det venstre øyet, men dessverre ble det ikke vellykket. Trykket gikk ikke ned. Jeg fikk høre at dette ikke var unormalt – årsaken var sannsynligvis kraftig hvit pigmentering i øyet. Dette kunne den gang gi dårlig effekt med bruk av laser. Selve behandlingen var grei nok. Jeg kjente bare noen små stikk, så selve inngrepet var uproblematisk.”
Senere ble det foretatt laserbehandling på begge Jans øyne. Ny teknikk kunne gi bedre effekt. Men dessverre – Jan opplevde ingen bedring.

OMGÅENDE OPERASJON I SPANIA 
”I 2002, da vi var på ferie i Spania, fikk jeg plager med mitt venstre øye. Jeg tok kontakt med en lokal øyeklinikk i Alicante. Den var stor og flott. Jeg fikk kontrollert trykket meget raskt. Det var over 35 og legen sa at operasjon måtte foretas omgående.
Jeg ringte min øyelege i Norge for å be om råd. Ville det være trygt å foreta en øyeoperasjon i Spania. Jeg husker han svarte: ”Ta det med ro, dette kan de bedre enn oss!”
Operasjon ble foretatt med en ny teknikk; sclerectomi*.”

*Se side 35 i Glaukomforeningens informasjonshefte: ”GLAUKOM. Tidlig oppdagelse bremser sykdomsutviklingen.” Heftet finnes på www.glaukomforeningen.no, under ”Publikasjoner” eller kan bestilles ved å ringe 97008613.

Operasjonen var vellykket. Trykket sank, men etter to år kom det høye trykket tilbake. Jan måtte i gang med dråper igjen.
OPERASJON PÅ HØYRE ØYE 
”Det høyre øyet holdt seg bra med dråpebehandling, men i 2005 ble jeg sendt av min øyelege til operasjon på Ullevål,” fortsetter Jan. ”Det gikk greit.
Nå hadde vi flyttet til Stathelle i Bamble i sommerhalvåret, så det ble naturlig å ta kontrollene på Betanien sykehus i Skien. Her har jeg siden alltid fått en meget bra behandling.
Jeg husker godt 23. mai i 2007. Jeg hadde mest lyst til å sitte med øynene igjen. Det lindret litt. Jeg følte et press, var liksom sliten i hele hodet. Det føltes tungt!”
På sykehuset finner de ut at trykket på venstre øyet igjen har øket og bestemmer seg for å operere, denne gang med trabeculektomi*’.

*’Se side 35 i Glaukomforeningens informasjonshefte: ”GLAUKOM. Tidlig oppdagelse bremser sykdomsutviklingen.” Heftet finnes på www.glaukomforeningen.no, under ”Publikasjoner” eller kan bestilles ved å ringe 97008613.

STORE SMERTER I HODET 
Operasjonen synes vellykket, men etter 14 dager får Jan store hodesmerter.
”Aud kjører meg til Betanien. Trykket er på 60 og jeg blir lagt inn umiddelbart. Jeg husker jeg tenker at trykket har løpt løpsk.
De forsøker å operere øyet igjen, men lykkes ikke i å få ned trykket. Jeg blir videresendt til Ullevål. Der får de heldigvis ned trykket. Jeg blir litt roligere igjen.”

– IKKE FRISKT NOK VEV FOR NY OPERASJON 
Jan fortsetter å gå til kontroll på Ullevål. De bestemmer seg for en ny operasjon 4. juli.
”Etter flere timer på operasjonsbordet sier legen at jeg ikke har friskt nok vev for en ny operasjon. Jeg får et lite sjokk. Det neste er vel at jeg mister synet på det venstre øyet? Jeg tenker at nå er alt prøvd – nå er det slutt.
Da får jeg beskjed om at de vil sette inn en ventil i det venstre øyet.”

HAR ALDRI HØRT OM VENTIL 
”Jeg har aldri hørt om denne muligheten. Ventilen* er forsket frem fordi barn med medfødt glaukom ofte ikke kan behandles med dråper.
Dette skal altså vise seg å være redningen for meg. 29. oktober opereres ventilen inn. Operasjonen er mer komplisert enn det man har gjort tidligere og foretas under full narkose.”

*Les om ventilen på www.ahmedvalve.com/products

OPERASJONEN VELLYKKET!
Jan har vært gjennom mye nå. Det tar en stund før han endelig tør å tro på at dette nye inngrepet har ønsket effekt. Han finner informasjon på internett om ventilen og fatter nytt håp. Dette er mikrokirurgi ”på øverste hylle”. Men det kan tenkes at øyet ”frastøter” det nye fremmedlegemet – opplever det som et rusk i øyet.
”Operasjonen er vellykket. Etterkontrollen viser at ventilen fungerer – at jeg ikke lenger trenger å bruke dråper.”

DET HØYRE ØYET – IGJEN!
Kontrollene viser at det venstre øyet nå fungerer godt, men det høyre er ikke så bra. 10. juni 2008 opereres dette øyet på nytt. Nå er også denne operasjonen vellykket og senere kontroller viser at alt er ok.
”Ingen dråper på dette øyet heller,” sier Jan gledesstrålende. ”Det var et stort øyeblikk, og det var nesten ikke til å tro. Min behandling med dråper har vært oppe i 5-6 ganger daglig, så nå er det en ny verden. Jeg merker også i ettertid at dråpene har tappet meg for krefter. Bivirkningene har vært plagsomme, særlig når jeg også reagerte på konserveringsmidlene.

NYTT MENNESKE 
Når jeg nå er ”dråpefri” er det som å føle meg som et nytt menneske. Et tankekors! Jeg har bare positive ting å si om både Betanien og Ullevål. Men hvorfor ikke tilby pasienter som meg ventilløsningen tidligere? Jeg hadde jo ikke hørt om den en gang, og min ”dryppehverdag” var ganske håpløs. Er denne nye behandlingen kanskje for dyr? Eller er det for få som mestrer teknikken? Eller er det slik at man må følge alle trinnene i behandlingsrekken: Dråper, kirurgi, laser – før ventil kan være et alternativ?

Aud og Jan med tekanne
Jan og Aud Hansen koser seg hele sommerhalvåret på hytta på Bamblekysten i Telemark.

SØNNEN SJEKKET
Jan og Aud pakker golfutstyret inn i bilen. Ikke langt unna ligger en flott golfbane og venter på dem. Snart skal båten på vannet, en lang sommer venter, med blant annet besøk av sønnen og hans familie.
”Han er flyver i Widerøe. Så hans øyne sjekkes jevnlig, uavhengig av mitt påtrykk,” sier Jan. ”Kai har enda ingen indikasjoner på å ha glaukom. Men vi har fått noen venner til å sjekke sine øyne. To av dem har faktisk fått konstatert sykdommen. Vi må vel si ”heldigvis”, selv om det selvfølgelig ikke er med glede man mottar en slik melding.”

BROSJYRE OM ARV
Jan og Aud har fått noen eksemplarer av glaukomforeningens nye brosjyre om glaukom og arv. Denne ønsker de å bruke til å informere slekt og venner. Aud sin farmor hadde glaukom. De oppfordrer alle medlemmer av foreningen til å informere så godt de kan.
”Hvis vi alle gjør litt, kan langt flere glaukomtilfeller oppdages tidlig,” avslutter Jan.

Han håper at trykket i øynene skal holde seg stabilt, men føler seg ikke sikker. Men et godt og aktivt liv skal han leve, sammen med Aud. I Spania om vinteren og i Norge på sommeren.

Publisert:
14. februar 2013

Siste innlegg