Terje Hauge (45) fikk konstatert glaukom før han var 40 år. Etter dette har han vært gjennom fire glaukomoperasjoner, og nesten mistet synet på ett øye. Hauge er fortsatt en aktiv og livsglad mann, som er blitt ekstra takknemlig for det synet han har.
Terje Hauge sitter stirrende, konsentrert og musestille. Rommet er mørklagt. Foran øynene får han stadig nye lins- er, mens han fortløpende svarer om han ser bostavene bedre eller dårligere på lystavlen. Brått slås lyset på igjen.
STERKT SVEKKET SYN
– Synet på ditt høyre øye er like bra som sist, så det må vi ta sabla godt vare på, konkluderer optiker Pascal Grimm.
Verre er det med venstre. Her har Terje bare 15-30 prosent igjen av synet.
– Jeg føler det er mer til bry enn nytte. Derfor vil jeg gjerne prøve å blende det med en svart pupillelinse, sier Terje.
– Det kan vi ordne. Noen synes det er deilig, mens andre at det gjør vondt verre. Men det er verdt et forsøk, sier Grimm mens han måler pupillen og bestiller en prøvelinse.
SAND I SYDEN
Terjes glaukomhistorie starter i 2006. Han er da på Gran Canaria, og nyter late dager. Mens han slikker sol og sikrer seg den obligatoriske brunfargen merker han plutselig at det har skjedd noe med synet.
Det dukket opp forvrengte synsinntrykk med ringer og prikker. Terje tørket og klødde seg i øynene, og regnet med at det var sandkorn fra den finkornede sandstranden. Dette viste seg å være langt mer alvorlig.
OPPDAGET HOS OPTIKER
Tilbake i Norge dukker disse synsforvreningningene opp igjen, og Terje oppsøker optiker.
– Han så umiddelbart at noe var galt, og henviste meg rett til øyelege. Der kunne de raskt fastslå at jeg hadde åpenvinklet glaukom på venstre øye, og at det etter all sannsynlighet ville oppstå på det andre også. Det var en lite hyggelig beskjed å få, sier Terje Hauge.
Han var da bare 39 år, noe som er langt under gjennom- snittet. Terje fikk øyedråper for å behandle og forbygge.
– Dette fungerte utmer- ket i mange år, selv om jeg etter hvert måtte dryppe begge øynene. Men plutselig merket jeg nok en gang at synet ikke var som det skulle, sier 45-åringen.
På en rutinekontroll i des- ember 2011 oppdaget de at trykket hadde steget til over 50 på venstre øye. Dette ble starten på over seks måneder med operasjoner, komplikasjoner og mye smerte.
FLERE OPERASJONER
– Øyelegen ga meg trykksenkende tabletter, og jeg ble sendt til sykehuset i Arendal dagen etter. Få dager senere gjennomgikk jeg en operasjon, men denne fungerte dessverre ikke som den skulle, sier Terje Hauge.
Årsaken var at “luken” de lagde under operasjonen grodde for fort igjen, noe som ikke er ønskelig, men dessverre heller ikke uvanlig.
– Dagen før nyttårsaften måtte jeg derfor inn igjen å gjennomføre en ny operasjonen. Heller ikke denne gangen ble kirurgene fornøyd, sier Hauge.
De neste månedene fikk han nærmere 30 sprøyter med ørsmå mengder cellegift for å svekke cellene som forårsaker arrdannelse. I tillegg til ytterligere to operasjoner.
– Det var utrolig slitsomt, og til tider veldig smertefullt. Jeg ble da mer isolert og mindre sosial, samtidig som jeg brukte nesten all min tid og energi på å reise inn og ut av sykehus.
50 TURER TIL SYKEHUSET
Han hadde til sammen 50 pasientreiser ut og inn av Arendal sykehus for operasjoner og kontroller fra desember 2011 til han var ferdig behandlet juni 2012.
– Dessverre har jeg mistet over 70 prosent av synet på venstre øye, men jeg er uansett sjeleglad for at jeg er ferdig med all behandlingen og er tilbake i full jobb, sier Terje.
OPPDAGET FORENINGEN
Da Terje Hauge fikk beskjed om at han hadde fått glaukom, visste han lite om sykdommen. Men han hadde hørt om den, siden hans far har hadde oppdaget det da han var over 60 år. Norsk Glaukomforening fikk han vite om i avisen.
– Jeg så annonse om et folkemøte i Kristiansand høsten 2012, og dro på dette. Her fikk jeg masse nyttig informasjon og svar på spørsmål, og meldte meg inn. Det angrer jeg ikke på, for en slik pasientforening er til stor nytte, sier han.
Hauge oppfordrer nå alle han kjenner til å sjekke synet før de merker noe er galt.
– Det er jo fort gjort, helt ufarlig og uten smerte. Sannsynligvis får man beskjed om at alt er bra, og ingen ting er jo bedre enn det, sier 45-åringen.
– Selv skulle jeg gitt mye for å få synet tilbake. Det er når man mister det, man savner det, sier han.
JOBB OG FRITID
Terje er ferdig hos optikeren, og en kort spasertur senere er han tilbake i rekkehuset sitt i Pose- byen – gamlebyen i Sørlandets hovedstad. Dette er én Nord- Europas største samlinger av lav, sammenhengende trehusbebyggelse. Her, et steinkast fra sjøen, ligger de hvitmalte trehusene med frodige bakgårder som perler på en snor.
– Jeg stortrives her. Det er kort vei til alt, og samtidig stille og rolig, sier Hauge.
På fritiden er han glad i å gå tur, lese, se på TV og reise.
– Det går helt fint å lese, til tross for svekket syn. Men jeg har blitt veldig glad i lydbøker, for da kan jeg gå eller gjøre andre ting samtidig, Så det anbefaler jeg til flere, sier han.
Til daglig jobber han hos Agder Energi, hvor han er på driftssentralen. Her overvåker de strømnettet, og passer på at sørlendingene har strøm.
– Jobben går helt utmerket, og jeg kan fortsatt kjøre bil. Så det er jeg veldig glad for.
NOEN UTFORDRINGER
Til tross for at Terje har svært svekket syn på venstre øye, klarer han seg bra i hverdagen. Men han må ta noen nye hen- syn.
– Når det blir veldig mye folk blir jeg usikker, så det prøver jeg å unngå. Siden avstands- bedømmelsen ikke er like god er trapper og rulletrapper en utfordring, det samme når jeg skal skjenke vin eller kaffe. Nå har jeg lært meg å føle meg fram, så det går bare bedre og bedre, sier Hauge.
Tidligere drev han også med kampsport.
– Det måtte jeg slutte med, for da er man avhengig av svært god koordinasjon. Likevel er ikke det noe stort savn.
Nå går Terje Hauge til kontroll to ganger i året, og drypper høyre øye to ganger daglig.
– Øyelegen har vært fornøyd på de siste kontrollene. Selv om det har vært en lang og tøff periode med behandling, så synes jeg at det har gått veldig bra og ser lyst på framtida, sier han.